Bloggen

Varför behöver kroppen D-vitamin?

Sommaren är verkligen underbar och för många så uppstår ett nyvaknande efter hösten och vinterns glåma väder och brist på solljus. Höstdepression är någonting som många skrattar bort, men faktum är att bristen på D-vitamin är någonting som många upplever på väldigt olika sätt.

Bristen på solljus kan därför påverka både ditt välmående, humör och energi, vilket är varför många väljer att äta D-vitamin som kosttillskott under årets mörkare årstider. Men varför behövs detta vitamin och vilka tecken på underskott är mer vanligt?

D-vitamin från solen
Så vad är då egentligen D-vitamin? D-vitamin är mycket viktigt för att framförallt bibehålla ett starkt skelett och tänder. Du kan få i dig en del av det dagliga behovet från mat, men det mesta absorberar din kropp från solens strålar, så att ge dig ut på dagliga promenader och vistas utomhus mer bör alltid vara högst upp på din lista för att du ska få i dig den rekommenderade mängden.

Brist under vintermånaderna
Under vintermånaderna är det dock fler som får brist på D-vitamin och detta beror då framförallt på att soltimmarna är färre och solen inte heller är lika stark. Så efter godkännande från din doktor kan det vara värt att köpa ett kosttillskott på https://www.apotea.se/lusmedel-lusschampo för att du ska kunna täcka upp det dagliga behov som din kropp faktiskt behöver.

Långvarig brist på D-vitamin kan ge skelettskador och har enligt vissa studier betydelse för andra typer av sjukdomar. Så säkerställ att du får i dig rätt mängd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *